NAŠE NAJCHUTNEJŠIE OVOCIE


Actinidie a kiwi

 

Poloha stanovišťa


U nás sa dajú pestovať v najteplejších oblastiach kiwi rodu Actinidia chinensis ( veľkoplodé odrody známe z

obchodov ). Tieto liany znášajú pokles teplôt do -10 °C.

Drobnoplodé kiwi môžeme bez problémov pestovať aj v oblastiach s poklesom teplôt do – 25 °C.

Pri výsadbe volíme stredne ťažké pôdy s dostatkom organickej hmoty. Vhodné PH pôdy je slabo kyslé 6,5 – 5,5.

Ak je to možné, volíme skôr západné až severozápadné svahy. Priame slnko nie je príliš vhodné a v prípade potreby treba rastliny chrániť pred silným slnečným žiarením. Na južných svahoch v zimnom období prikrývame kiwi lístím alebo čečinou.

Mnou pestované rastliny sú dostatočne odolné voči mrazom - za dvadsať rokov mi nevymrzla ani jedna rastlina.


Výber sadeníc

V poslednej dobe je mnoho firiem, ktoré ponúkajú rozličnú kvalitu výpestkov. Ja osobne odporúčam pri väčších výsadbách sa obrátiť na špecialistov, ktorý sa venujú pestovaniu a aj samotnému množeniu kiwi. Je veľmi zavádzajúce čakať skúsenú radu od obchodníka, ktorý sa snaží rastlinu predať len za účelom zisku a vie o nej iba to, čo sa v lepšom prípade niekde dočítal.

V prípade kúpy rastliny u mňa Vám ochotne pomôžem, tým však pre mňa nekončí kontakt s Vami, ale som ochotný aj kedykoľvek poradiť pri pestovaní rastlín.


Množenie rastlín

 

  1. Množenie mladými odrezkami na jar

Ak dosiahnu rastlinné výhonky dĺžku približne 15 cm zrežeme ich a odstránime na nich rastový vrchol. Spodnú časť listov na výhone taktiež odstránime. Následne bazálnu časť výhonu namočíme do rastového stimulátora, zasadíme do vopred pripravených kvetináčov a jemne rosíme minimálne dva krát denne, pretože rastliny sú náchylné na vädnutie. Optimálna teplota v tomto období je 15 – 25 °C. Občas kontrolujeme aby pri nadmernom vlhku nezačali rastliny napádať plesne, najmä ak ich prikrývame igelitom. Odporúčam mať rastliny v tieni a do zálievky pridávať fungicíd.

 

 

  1. Množenie polovyzretými odrezkami

Spravidla sa robí, ak má rastlina dlhšie výhonky a chceme množiť viac rastlín. Z jedného výhonu môžeme v závislosti na dĺžke prírastku namnožiť aj desať nových sadeníc. Rezky robím na dĺžku približne 20 cm. Postup je podobný ako pri jarnom rezkovaní dužinatých výhonkov

 

 

  1. Množenie drevnatými odrezkami

Robíme to v jesennom období, mnohokrát až po opadnutí lístia. Jednoročné výhonky režeme na dĺžku približne 30 cm, tak aby vrchný rez nad očkom bol šikmý a spodný rez kolmý tesne pod spodným očkom. Spodnú časť výhonku namočíme do stimulátora a zasadíme minimálne 10 cm do zeme. V jarnom období sa na spodnej časti vytvoria korene.

 

  1. Množenie vo vode

Je to podobný spôsob ako u iných rastlín, kedy spodnú časť výhonu ponoríme do a na nej sa v priebehu dvoch mesiacov vytvoria korene. Z vlastnej skúsenosti viem, že ak množíme rastliny vo vode, je vhodné mať tmavú nádobu, aby sa vo vode zbytočne netvorili riasy.

.

Výber vhodného pozemku a príprava pôdy

Kiwi vyhovujú miesta so skorým ranným a neskorým večerným slnkom. Priame slnko počas dňa však pôsobí nie príliš priaznivo a preto je optimálne zvoliť polotieň.

Mnohé pôdy u nás, najmä u drobných záhradkárov majú mierne kyslé PH. Príznakom kyslej pôdy je tvorba machu či rast prasličky roľnej. Ak je potrebné pôdu mierne okysliť, pridáme do pôdy rašelinu.

Po vysadení je vhodné okolo koreňov dať ochranu, nakoľko sú mačky schopné ich poškodzovať. V Holandsku pri predaji na to upozorňujú predajcovia.


Rez a tvarovanie rastliny

Spravidla na jar po vysadení dáme k mladej rastline oporu, ktorú dobre ukotvíme. Rastúci ker postupne vyviažeme ku konštrukcii. Slabé bočné výhonky počas vegetácie odstraňujeme, čím podporíme vytvorenie dostatočne silného kmienka. V prvých rokoch pestovania je najmä u odrôd citlivých na mráz dôležité chrániť kmienok v zimnom období čečinou alebo obaľovaním.

Koncom zimy výhonok zrežeme na dve až tri dobre vyvinuté očká, z ktorých vypestujeme nové a dostatočne pevné letorasty. Všetky slabé výhonky v priebehu vegetácie odstraňujeme. Koncom druhého zimného obdobia sa skrátia letorasty približne o tretinu ich dĺžky. Na nich sa vytvorí prvý krátky rodivý obrast, ktorý zakvitne a vytvoria sa na ňom aj prvé plody. Nad nimi v lete (koncom júna až začiatkom júla) vykonávame za 6. – 8. púčikom rez. V nasledujúcich rokoch režeme na dve očká podobne ako pri viniči.

Pri reze nezabúdame, že kiwi prináša úrodu na jednoročnom dreve. Ak režeme kiwi neskoro, v období vstupu do vegetácie, tečie z neho miazga, čím sa rastliny oslabujú.


Zber a skladovanie

Drobnoplodé kiwi – (actinidia kolomikta a actinidia arguta) dozrievajú bez problémov priamo na kríku a môžeme ich postupne zberať až do príchodu mrazov. Obdobie zberu je dlhé a v našich podmienkach trvá takmer mesiac. Posledné plody dosahujú zberovú zrelosť na kríku po opadnutí lístia.

Veľkoplodé kiwi – (actinidia chinenis) spravidla v našich klimatických podmienkach nedozrieva na kríkoch a tak musíme plody pred príchodom mrazov pozbierať a uskladniť v teplom prostredí bytu. Iba v najteplejších rokoch dozrieva aj vonku priamo na kríkoch.




Hnojenie počas vegetácie

Rastliny veľmi dobre reagujú na prihnojenie počas vegetácie. Priaznivo pôsobia hnojivá s dostatočným obsahom fosforu, draslíka a mikroprvkov. Kiwi je v celku rastlina nenáročná na pôdu, ale ak je to možné, udržiavame ph mierne kyslé. Vyhýbame sa vápneniu pôdy a používaniu hnojív s vysokým obsahom vápnika.

Mám dobrú dlhoročnú skúsenosť s kríkmi pestovanými v bežnej záhradnej pôde bez akejkoľvek úpravy kyslosti.


Spracovanie so zreteľom na úžitkovú hodnotu plodiny


Ideálna je konzumácia plodov priamo z kríka, pri ktorej si zachovávajú maximálne množstvo nutričných látok a vysoký obsah vitamínu C.

Z plodov sa dajú pripraviť veľmi chutné kompóty a džemy. Plody môžeme uchovávať aj mrazením. Veľmi chutná je z plodov dreň, ktorú dochutíme medom.




Najobľúbenejšie drobnoplodé odrody:
- Dozrievajú na kríkoch aj po príchode prvých mrazov a pravidelne rodia
- Sú veľmi atraktívne a môžeme ich pestovať aj ako živé ploty
- Hladké a tvrdé listy nie sú napádané chorobami a škodcami
- Drobnoplodé kiwi pred konzumáciou nešúpeme ale ich jeme celé
- Sú obľúbené hlavne u detí