NAŠE NAJCHUTNEJŠIE OVOCIE


Čučoriedkoviny


Medzi takzvané čučoriedkoviny som zaradil 3 inak úplne rôzne druhy. Jediné čo ich spája je, že majú chuť modrých plodov podobnú čučoriedkam.

Bežne hovorovo ich volajú:

Kanadská čučoriedka - najviac pripomína naše lesné čučoriedky, sú len omnoho väčšie plody aj kríčky, úžasné zdravé ovocie

Aljašská čučoriedka - amelanchier - indianske hrozienka, jadrovina, väčší kríček, bohate rodiaci plody v strapcoch, 90% šťava

Kamčatská čučoriedka - lonicera

Postupne nižšie popíšem každú "čučoriedkovinu, pretože veľa ľudí si tieto zaujímavé atraktívne veľmi odolné a prispôsobivé najmä však nenáročné, mimoriadne chutné ovocné kríčky pletie. Každý z týchto kríčkov je však úplne iný, iné mvlastnosti listy iného tvaru, plody dozrievajú v inom čase a líšia sa aj v spôsobe rastu a ďalších vlastnostiach, takže sú nezameniteľné.

Častá otázka - "Ktoré sú najlepšie?"

Nuž v máji a začiatkom júna je jednoznačne najlepšia lonicera kamtschatica, zemolez kamčastský nazývaný aj kamčatská čučoriedka, pretože takto sko v našich podmienkach nič iné jednoducho ani nedozrieva. Je to prvé ovocie a preto v tomto období je to najchutnejší druh.

 

Nežný kríček ktorý je schopný už v prvom druhom roku začať rodiť a potom ako rastie sa úrody z roka na rok zvyšujú.

Staršie odrody neboli najšťastnejším riešením, pretože ich nahorklé plody pomerne rýchlo opadávali a boli nevelké a bolo ich pomerne málo. Ja sám som ich neobľuboval. Keď som sa ale zoznámil s najnovšími ruskými odrodami nadchla ma veľkosť a chuť ich početných plodov a deti ma prinútili vysadiť si 40 kríčkov.

Plody sa dajú spracovávať na všetky spôsoby.

Kríčky sú nenáročné ako ruskij čelavek - videržajut sucho, vlhko tieň aj slnko, mráz i teplo. Dajú sa pestovať vlastne kdekoľvek. Nepotrebujú kyslú pôdu ale vyhovuje im vlastne každá ktorú im ponúknete. Nemajú žiadnych škodcov ani choroby, dokonca ani vošky do nich nejdu.

 

 

V Júly sú majchutnejšie čučoriedkoviny - Amelanchier - pretože Kamčatky sú už dávno zjedené a tieto bobulky v strapcoch sú fakt vinikajúce. Plné antioxidantov a vitamínov, 90% šťava, pokiaľ nezjem pol kyla od kríčka ani neodýdem. Plody je možné zavárať, mraziť, sušiť, odšťavovať, či inak spracovávať.