NAŠE NAJCHUTNEJŠIE OVOCIE
Podivná kráska
15.09.2008 22:07meno a priezvisko: Asimina Triloba, prezývka - indiánske meno - Paw-paw
Dátum a miesto narodenia: Našli ju ešte pred Kolumbom, niekde okolo
východnej hranice USA a Kanady.
Už vtedy bola obdivovaná pre svoju krásu, plodnosť, sladkú chuť v
ústach a jemnú vanilkovú vôňu tak výraznú a okúzlujúcu, že ju aj lesný
vánok bezpečne prenesie z miesta kde stojí, keď príde jej čas
zrelosti.
Je september. Konečne prišiel jej čas. Nemožno dlhšie čakať. Čakal si
dlho a teraz si konečne môžeš siahnuť. Poťažkáš v dlaniach jej veľké
mäkké plody. Pozor, musíš s citom, aby si ju neotlačil! Je na to trochu
chúlostivejšia. Pocítiš jej nežnú vôňu, nakloníš sa, vdýchneš ju.
Ochutnáš ju a ona sa ti rozplynie na jazyku a zmizne. Si v rozpakoch.
Je to nečakane nové. Úplne iné! Hľadáš slová. Ťažko popísať... Kto to
raz skúsil, nezabudne. Zanedlho dostaneš na ňu opäť chuť. Musíš ju mať
znova! Čím častejšie si s ňou a zvykneš si na ňu, tým viac ti chýba.
Chceš ju mať celú len pre seba. Vlož do nej svoju dôveru a ona ťa
nesklame...
Je ale iná ako tie ostatné! Takú si ešte nemal. Skús ju chápať, inak
by si jej mohol ublížiť. Nie je náročná. Práve naopak, je samostatná a
emancipovaná. V rannej mladosti ju musíš chrániť najmä pred priamym
slnkom. Spálilo by ju. Keď ale vyrastie, slní sa rada. Dopraj jej to.
Obľubuje sprchu a kúpeľ. Je rada, keď jej s tým pomáhaš, najmä, keď je
sucho. Inak sa nemusíš obávať, nemá žiadnych parazitov, je úplne
zdravá. (nie ako buk, ktorý má svoje hrčiarky a iné neduhy). Ona nikdy
chorá nebola, ani nebude. Nepotrebuje žiadne lieky, ani spreje. Nevadí
jej žiadne počasie. Nepotrebuje kožuch ani v zimných mrazoch. Je
odolná a zdravá! Lepšiu už nenájdeš. Žiadny strach, napriek mnohým
semenám - žiadne nežiadúce počatie, množí sa fakt pomerne ťažko!
Mám dobrú správu - dá sa klonovať. Doprial by som jej klon všetkým,
ktorí majú chuť. Odporúčam ju každému vyskúšať čím skôr, lebo život je
krátky a reinkarnácia neistá! Tvoje jablkové a marhuľové krásky ti to
odpustia. Veď aké si mal? - Jabloň, hrušku, slivku, čerešňu, broskyňu
a marhuľu. (Višňu nerátam, to je čerešnina sestra, takže je to v rodine
a ringlota je iba preoblečená slivka) Ostatné sú buď tvrdé oriešky,
alebo iba také drobné "čučoriedky". Takže takých poriadnych si ich
mohol mať tak šesť druhov aj s rodinami. Všetky už dôverne poznáš,
hoci niekedy prekvapia. Nová exotická kráska nie je príbuzná so
žiadnou z nich.
Na Asiminu sa zabudlo (Ako je to možné?) na celé storočia dokonca
priamo v USA a Kanade, kde je jej pravlasť. "Indiánske banány severu"
- predávané domorodým chlapcom z rezervácie pri dlhej prašnej ceste
nazbierané neďaleko v lese...
Pre Európu je to ovocný strom tretieho tisícročia.
Patrí do slávneho rodu Anon, ktoré okrem Asiminy rastú všetky v Amerických trópoch a subtrópoch. Iste poznáte najznámejšiu hviezdu z rodiny Anon - Anonu Chyrimoiu. Mnohí ju považujú za najlepšiu na svete, ale to ešte neskúsili našu Paw-paw. Asimina je ich najsevernejšou sestrou, ktorá bez problémov znáša aj teploty pod - 25
C. Je odolnejšia než niektoré z našich chúlostivých krasotiniek, ako je
marhuľa a broskyňa.
Kto by nepoznal obľúbenú dámu - Magnóliu - pripomeniem - z jara sa
pretŕča len tak bez jediného Evinho listu v ružovobielom spodnom
prádle jemných okvetných lupeňov. Magnólia má väčšie lupene okvetných
čipiek. Asimína zas väčšie a krajšie ušľachtilé listy. Tieto až po
nejakom čase zahalia jej jarnú nahotu kvetov, ktoré majú síce menšie
okvetné lupene, ale zato sýto bordovej farby a vydržia kvitnúť až 6
týždňov. Tam ale podobnosť končí. Sesternica Magnólia má iba jarnú
sezónu, kedy ju nemožno prehliadnuť. Skutočná sezóna Asiminy ešte len
prichádza. Z kvetov sa vyvinú klastre - strapce po 1-9 samostatných
plodov, ktoré v auguste prudko rastú, aby v septembri - októbri
dosiahli tie najväčšie jednotlivé kusy takmer 0,5 kg. Tvarom sa
podobajú najviac na mango, ale variabilita je dosť veľká a niektoré sú
viac pretiahnuté.
Plod obsahuje 6-16 semien podobných veľkej fazuli. U veľkých plodov
majú semená dohromady nezávisle od počtu hmotnosť 17 až 23g. Čistá
využiteľná dužina tvorí 90% až 95% z celkovej hmotnosti plodu.
Najchutnejšia je v plnej zrelosti, kedy je mäkká, krémovitá,
smotanových až žltých odtieňov. Chuť pripomína niečo medzi banánom,
mangom a vanilkovým pudingom.
Výborný je "studený asimínový puding". Stačí hodiť do mixéra
vykôstkovanú asiminu a asi pol litra mlieka. Zmixujeme a po 10 min.
státia v pohári máme "puding". Ovocie je sladké a obsahuje veľa
pektínov, ktoré zahusťujú. Ja som zvykol pridať ešte trochu citrónu,
deti zasa trochu cukru. Mám odskúšanú tiež zmrzlinu, pikantnú omáčku a testoval som Asiminu ako zahusťovadlo do gulášu. Mimochodom, s veľkým úspechom. V Amerike odporúčajú Asiminu kojencom ako prvú stravu po materinskom mlieku.
Asimina obšťastňovala už staré indiánske kultúry severnej Ameriky.
Má teda prekvapivo hlboké korene, ktoré si treba vážiť, lebo bez nich
by nemohla existovať. Prežije aj tvoju neohrabanú starostlivosť,
hlavne nesmie stratiť pevnú pôdu pod nohami, na ktorej zloženie je
inak nenáročná!
Napriek svojmu extravagantnému zjavu o nej málo ľudí počulo. Dobrá
správa - aj ty už patríš teraz medzi nich. Práve o nej čítaš! Nestačí
čítať! Treba počuť! Počuť, to je málo! Uvidieť na vlastné oči je viac!
Čo čumíš? Chceš sa jej dotknúť a ohmatať jej mäkké zrelé plody!
Konečne chutnať po prvý raz! Život začína mať zmysel! Musíš ju mať!
Každý deň s ňou žiť! Vôňa exotiky je vzrušujúca aj doma na záhrade.
Ing. Andrej Danek 0903/258 405 alebo aj 0905/336 405.
—————